Thursday, October 31, 2013

Persepsi...

Bismillahirrahmanirrahiim.

Alhamdulillah wa sykurillah..
Allah beri lagi kesempatan jari jemari ini terus menaip di sini.. Kesibukan belajar dan kesuntukan masa buat saya sedar.. nak isitiqamah tak mudah.
Memang tak mudah.

Pantas masa berlalu.
Rasanya baru je daftar kat KMKu tu..tup2.. dh hbis 1 sem.
Allahu Allah.
and it feels unbelievable that I went through everything.
Nak kata without cries tu mmg taklah kan...
But the thing is.. kot mana pun..pengalaman ape pun.. di mana pun kita..
He is there.
Who?
Our Allah :) :)


InsyaAllah.
Hari ni hati terdetik dan kongsi sedikit..
Something yang berkaitan dgn persepsi manusia.

Perkara yang tidak dapat tidak stiap daripada kita pasti lalui.
Boleh jadi persepsi ini membebankan tapi boleh juga jadi catalyst to things we do everyday.

Masa mula2 jejak dunia luar..bermacam persepsi saya dapat.

" orang tudung labuh kena senyap..tak boleh bising2"

" Nampak je lembut.. tapi aktif semacam jah tengok"


Tertampar.

Yup..mula2 terima persepsi2 ni saya terdiam. sedih. geram. kesal. semua ada.
Rasa macam..
Tak layakkah seorang wanita yang bertudung labuh banyak bertanya dalam kelas.
Tak layakkah mereka gelak ketawa bersama teman2.
Tak layakkah mereka...

Setahu saya, Islam itu adil. Hak kita sama.
Semua berhak melakukan apa yang mereka suka selagi mana tak melanggar batas syariat.
Sesetengah orang.. memang tak boleh terima orang yang bertudung labuh begitu dan begini..




Mungkin..
mungkin saja ya..
Mungkin mereka belum sedar..
Andai wanita2 bertudung labuh.. tidak turut serta dalam masyarakat.. bagaimana mahu mereka menunjukkan qudwah.. bagaimana mahu mereka  berdakwah?
Semestinya bertambah sukar.
Imagine diri tibe2 nak tegur orang yang tak pernah kenal atau cuba bergaul dgn dia selama ni...
susah..kan ?

:)



Menerima persepsi yang pelbagai dan pelbagai ini buat saya tersuluh.
Betapa persepsi manusia tiada kesudahannya.
Manusia akan terus menerus melontarkan persepsi mereka.
Ada yang baik.
Ada yang sebaliknya.

Biarlah persepsi apepun yang kita terima..
Asal kita tahu hadaf dan tujuan sebenar kita..
Teruskan :)

Sebab apa?
Sebab penilaian yang sebenarnya adalah dalam kuasa Allah.
Penilaian yang perlu kita ambil tahu adalah penilaian Allah terhadap kita.
Bagaimana persepsi Allah terhadap kita.
Persepsi dan penilaian Allah yang akan menentukan kita ke syurga atau ke neraka kelak.
Allahu Allah.

Muhasabah.

Jom kita cuba amati satu cerita.
Mungkin ada yang pernah dengar sebelum ni.
Tapi takpela. takde masalah utk refresh kan :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kisah bapa, si anak dan keldai.

Nak jadikan cerita..satu hari mereka bermusafir..
Si anak pada ketika itu sedang menaiki keldai manakala si ayah berjalan di sisi..
Tiba2 ada manusia yang menegur..
"tidak kasihankah si anak terhadap si ayah yang berjalan. dia dengan selesanya duduk di atas keldai"
maka si ayah dan si anak pun bertukarlah posisi (ayah ats keldai..anak berjalan kaki)
Mereka meneruskan perjalanan.. tiba2.. terdengar lagi rentetan manusia..
"ayah yang tak kesiankan anak.. ada ke patut bagi anak berjalan kaki sedang dia menaiki keldai dengan selesa."
Finally.. si ayah dan si anak.. kedua2 mereka duduk di atas keldai dan meneruskan perjalanan.
persepsi manusia berhenti di situ?
*senyum*
Tidak sama sekali.
Manusia berkata pula.. " apalah.. dua2 sekali naik keldai itu. takde rasa belas kasihan terhadap haiwan langsung."

-tamat-

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Nampak tak.
Tak pernah berhenti kan persepsi manusia :)
Macam2 persepsi human beings kita hadapi dalam kehidupan seharian kita..
and kadang buat kita rasa letih. jemu. penat.
Kita sibuk nak puaskan kehendak manusia.. tapi kehendak Allah macam mana? :)
Boleh jadi terabai kan.
Allahu Allah.
Moga Allah ampuni kita.

Cara saya sekarang.
Bina satu pendirian dalam diri.

Contoh.. sebagai seorang muslimah..
Choose to communicate with guys as long as benda yang patut.
Give response in class to show that muslimah tak semestinya pasif.
Biarla orang nak kata apa..
Pakai tudung labuh macam tudung saji ka.
berceramah macam ustazah ke.
Abaikan semua itu.

Memang.. tak mudah.
Tapi kita ada Allah kan :)

Selagi mana hati terus-menerus berkehendak menuruti perintah sang Khaliq kita..
Tiada apa yang perlu digusarkan.
Allah akan terus membantu.

Percayalah :)
Put faith to Allah...
kan Allah kata..
"Aku adalah seperti apa yang hamba-Ku sangkakan."



Renungkan sama2 ya ^^

InsyaAllah...
setakat ini saja dlu.
Banyak lagi nak kongsi.. moga Allah terus beri kesempatan :)

Biiznillah..








9 comments:

  1. Tapi ade jugak perempuan bertudung labuh tergedik2.. macam mana plak dgb golongan yg mcam tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. golongan yg sebegitu perlu dinasihati bukan dicemuh :) sbb satu drpd kewajipan dye telah laksanakan yakni menutup aurat..

      Delete
  2. Salam Khaulah Nubla :)
    betul, kita xkan pernah dpt puaskn hati sume org. Pandangan Allah itu lebih penting!
    #KMKu tu di mne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam :) eheh. maaf sgt lme tak rep. hmm.. kat kedah. nm penuh kolej mara kulim.

      Delete
  3. ye, orang tudung labuh still manusia ,knew it.
    but they have to know too , they are the one who bring the perfect image of islam.
    try to be better. keep trying to be better

    kadang kadang mungkin orang terasa sebab korang nampak lebih rapat dengan lelaki daripada korang ambil inisiatif untuk dekati kawan perempuan yang korang tak rapat, kot ?

    cuma opinion saya sahaja. mungkin boleh difikirkan ?

    maaf :)
    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much for your wise opinion.
      :)

      It's like this. You never know how a person is. How they actually approach people. coz everyone has their own way. Mungkin..mungkin secara zahirnya..nampak si fulanah ni nampak lebih rapat dengan lelaki.. tapi hakikat sebenar pada batinnya sebaliknya.

      This is what i mean by perception.
      Bukan semua persepsi kita(manusia) betul.. dan bukan semua salah.

      If you really have something in mind about a person. something yang rasa macam..aish..tak kena la muslimah ni wat gini.. then approach them and ask them personally.
      Help them..not judge them.
      Bantu..bukan menghukum.

      Moga2 dengan bantuan serta nasihat yang diberikan.. this muslimah you r talking about will transform becoming a far more better one.
      Who knows.

      Maaf salah silap juga dalam tiap perkongsian.
      #sekadar pendapat :)

      Delete
    2. ya ok. thanks .
      i'll try . :)
      salam ukhwah.

      Delete